11.6.12

Merindui nikmat sihat yang entahkan bila dikembalikan..


Salam and hyep..

Dah dekat 3hari aina duduk rumah, maksudnya dah 3hari aina tak dapat pergi kerja.. Owh no..~ bukan sebab malas okeyh.. tapi again, Allah uji aina.. kali nie sebab aina tak sihat..,dah tua baru nak kena chickenpox (ayark~ suda tua kah..??) Syukur sangat ada the best doctor in the world, my mum..,and the best medical assistant for my doctor, my ayah..,sebab always try their best to make sure Aina cepat sihat..^.^ Sabtu lepas aina datang juga kerja.. lucky shift pagi, so our doctor (yang memang doctor klinik okeyh.! hahak~) ada kat clinic lagi  that time.. So aina tunjuk je kat doctor, terus doctor confirmkan, that's chickenpox.. Bersungguh aina bagitahu nak juga kerja sebab kesian dekat my kninikfriends, dah la tak cukup staff,aina pula sakit and have to MC..?? hadoy~~ tapi doctor pun bersungguh suruh aina balik and rest 5days..,dah baik nanti boleh kerja lagi..hahak~ So aina redha la..,dengan harapan myfriend kat situ tak perlu buat double ot or fullday untuk backup ketiadaan aina..(hayoo~ am i cruel??) Sekarang..,aina jadi superconfius.. bulan7 will have to ask for leave 1 - 2 days lagi for my convo.. mesti rasa serba bersalah like this lagi..kan..?? (hishhh..) Okeyhlah..,kat sini aina nak share sikit info about chickenpox yang kita2 boleh ambil tahu ^.^

1. Chickenpox disebabkan oleh Varicella Zoster, sejenis virus yang juga sebabkan penyakit lain seperti kayap. (syukur aina kena chickenpox je,bukan kayap..haishh >.<)
2. Tanda2 yang akan dialami adalah demam, rasa lemah badan, sakit2 sendi, dan sakit kepala. Ruam merah juga akan timbul diikuti dengan lepuhan berisi cecair yang gatal/bisa.
3. Masa kuarantin yang disarankan adalah 5 hari,sehingga lepuhan berisi air tadi kering. Mandi seperti biasa selama tempoh ini, seeloknya menggunakan air suam (lagi panas lagi baik.. Mana ada ubat yang sedap kan..?? haishh..>.<)
4. Untuk ubatan, chickenpox sebenarnya akan pulih sendiri. Tapi seeloknya dapatkan juga rawatan, lebih2 lagi kalau budak kecil yang hidapi penyakit nie. Biasanya doktor akan bagi acyclovir, sama ada jenis tablet atau krim sapu.
5. Tips dari my best doctor @ my mum, just berpantang dengan elak from makan ayam and segala makanan yang gatal, senang cakap macam berpantang untuk orang lepas bersalin tu lagi baik.. (dapat rasa tak macam mana turunnya berat badan aina..?? tidak..!!~~) And one more is minum air kelapa,coz akan cepat keluar all the blisters (ruam), so nanti insyaAllah cepatlah proses penyembuhan dia kan..? ^.^
6. Jangan lupa banyakkan minum air and makan buah2an n sayur2an untuk cepatkan tisu2 baru tumbuh,so taklah kulit melepuh lama sangat. ^.^


Oppss..that nope me okeyh..!! just an illusion yang aina take from mr google, untuk viewkan chickenpox niey >.<




~ Sakit tue sebenarnya nikmat dari Allah yang tak pernah kita sedari nikmatnya.. Dengan sakit nie kita makin dekat dengan Dia..,dengan sakit nie juga yang akan buat kita makin kerap ucapkan kalimah2 membesarkan Dia, yang selalunya kita lupa bila kita sihat.. Demi Allah,aina bersyukur atas kesakitan nie.....




hadoy~ penat ngomel2.. meyhla komen so kita boleh ngomel sama2 ^.^

2 beauty/handsome persons:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

We've been engaged for 29months (when this enty written)

Daisypath Wedding tickers
Princess Diaries © 2008 | Coded by Randomness | Illustration by Wai | Design by betterinpink!
 
Sitting and Blinking Hello Kitty